Baška

O mjestu

*Baška – Bašćansko područje smješteno je na jugoistoku otoka Krka, u prekrasnoj uvali okruženoj mediteranskom vegetacijom, vinogradima i maslinicima. Pred bašćanskom kotlinom, ostajemo zatečeni, gotovo bez daha spojem prirode, planina, mora i Velebita. *Osim po jednoj od najvećih i najljepših šljunčanih plaža na Jadranu dugoj u polukrugu više od 1800 m, Baška je prepoznatljiva destinacija za sve ljubitelje prirode i one koji vole istraživati kulturu i povijest u kamenim ulicama stare jezgre karakteristične arhitekture bogate brojnim kulturno povijesnim spomenicima te sa obližnjim mjestima obiluje mnogobrojnim pješačkim i biciklističkim  stazama.

*Zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu, velikom prijatelju mjesta, koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja, Bašćani su mu zahvalili spomenikom uz plažu.

*Baška ima obilježja blage mediteranske klime, ugodna proljeća, topla ljeta sa minimalnim padalinama, blage jeseni i vjetrovite zime. Prirodno fini pijesak omogućuje neplivačima i djeci uživanje na plaži jer se dubina mora postepeno povećava.

*Upravo ovdje, oko 1100. godine nastaje krsni list Hrvata – Bašćanska ploča.

Danas se njena kopija može vidjeti u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru.

*Otok Krk dijeli titulu najvećeg otoka sa susjednim otokom Cresom, oba površine 405,78 km2. Otok Krk okružuje bistro i čisto more, a svojom ljepotom posebno privlače plaže i netaknuta priroda. Kao potvrda toga otok Krk je i otok Plavih zastava, te je odlično prometno povezan sa kopnom.

Choose language